Kalendarzyk małżeński

kalendarzyk-malzenski_wiem_o_zdrowiu
  • Forum
  • Co o tym sądzicie :) ? Nigdy go nie prowadziłam :mruga: , nie wiem na czym polega :mruga: , wiem tyle, ze na jego podstawie można, dowiedziec sie w których dniach " jestesmy płodne a w których n...(więcej)
  • Ewidentnie nie bierz sie za to jesli masz nieregularne miesiaczki. kiedy tak jest, kobieta nie jest w stanie przewidziec kiedy wypadna jej dni plodne a kiedy nie. jezeli wszystko dziala jak w zegraku ...(więcej)
  • Kościół uznaje tę metodę antykoncepcji, ale gdybyśmy ją stosowały to każda by miała co rok dziecko, takiego jestem zdania. Uważam, że można tę metodę stosować tylko wspomagająco, a do...(więcej)
  • Ostatnio zaczynam się zastanawiać nad metodami antykoncepcji. Wiem, ze tabletki szkodzą, prezerwatywy są niewygodne. Powiedzcie mi czy kalendarzyk małżeński jest dobra metodą?...(więcej)
  • Czy jet ktoś na forum kto stosuje tą metodę. W dobie obecnego stresującego życie ta metoda całkowicie odpada. No ale może ktoś ją stosuję, czekam na info jeśli nie ma cie z tej metody dziec...(więcej)

Forum -> Metoda kalendarzykowa

Tytuł:Metoda kalendarzykowa
Autor:Zora
8.9.2011, 15:31
Ostatnio zaczynam się zastanawiać nad metodami antykoncepcji. Wiem, ze tabletki szkodzą, prezerwatywy są niewygodne. Powiedzcie mi czy kalendarzyk małżeński jest dobra metodą?

Odpowiedz:

Tytuł:
Autor:
Tekst:
Wpisz poprawną odpowiedz
aby wysłać wiadomość
Jakiego koloru jest zielona piłka?

kalendarzyk-malzenski_ciekawostki

Ciekawostki

Rozwój płodu
W czasie dziewięciomiesięcznego rozwoju płodu w macicy, twoje dziecko przechodzi przez wiele zmian, rośnie i rozwija się, by w końcu wyjść na świat jako nowy człowiek.

Czy wiesz, że...

Ciąża i poród
Ciąża trwa 9 miesięcy, w które wchodzą jej pierwszy, drugi i trzeci trymestr. Każdy z nich trwa 13 tygodni, a początek każdego z nich oznacza wielki krok zbliżający cię do narodzin. W pierwszym trymestrze, choć jeszcze możesz tego nie dostrzegać (mimo, że czujesz się fatalnie), rozwój twojego dziecka osiąga niezwykłe tempo, by już z początkiem drugiego trymestru (ok. 16 tygodnia), było ono niemal całkowicie uformowane.

Polecamy

Miesiączka a ciąża
Powszechnie uważa się, że menstruacja podczas ciąży jest zjawiskiem, które nie ma prawa bytu. Jak się jednak okazuje, nie wszystko jest czarno – białe.

Metamizol sodowy jest uważany za jeden z najsilniejszych niesterydowych leków przeciwbólowych (analgeticum). Wykazuje silniejsze działanie przeciwgorączkowe (antipyreticum) niż salicylany, jednak wg wielu autorów słabsze niż aminofenzon. Ponadto metamizol odznacza się słabymi właściwościami rozkurczającymi oraz uspokajającymi. Mechanizm działania metamizolu sodowego polega na hamowaniu aktywności cyklooksygenazy prostaglandynowej w ośrodkowym układzie nerwowymi. Pyralgina jest to bardzo popularny, jak też bezpieczny lek o działaniu przeciwbólowym, przeciwzapalnym, przeciwgorączkowym, który w swoim składzie posiada metamizol.